Ribe z zelenjavo

Ribe z zelenjavo

Kaj lahko naredimo za odlične ribe z zelenjavo?
ribe z zelenjavo

Ribe z zelenjavo – recept

Tako kot sem obljubila, razkrivam recept za odlične ribe z zelenjavo.

Skrivnost je v uporabi mešanice začimb. Vsi vemo, da so ribice blazno zdrave. Problem, ki se pojavlja je, da je morje vse bolj onesnaženo in s tem seveda tudi ribe. Čeprav, v resnici večinoma posežemo po gojenih ribah. Za te se vedno vprašam, s čem jih hranijo. Namreč, opazila sem, da vedno težje prebavim ribe, čeprav od nekdaj velja, da je riba lahko prebavljiva jed.

Da potegnemo najboljše iz rib, je torej dobro, da jih obilno začinimo. Tokrat sem uporabila mešanico začimb znamke Sonnentor – Provansalska zelišča. Krasna mešanica v kateri najdemo origano, timijan, rožmarin, sivko in baziliko. Če pa smo ravno na morju in dobimo krasno svežo ribico direktno pri ribiču, poiščimo vsaj rožmarinov grmiček in zatlačimo kakšno vejico ali dve v ribo. Tako bomo poskrbeli, da se, vsaj do neke mere izognemo nalaganju težkih kovin in podobnih nesnag v našem telesu.

Z mešanico sem posipala tudi zelenjavo. Za prilogo sem sicer pripravila tudi krompir a o krompirju kdaj drugič.

Tole bo za štiri osebe.

ribe z zelenjavo

Sestavine:

Ribe – jaz sem vzela štiri orade
Koromač – 1 srednje velik
Korenček – 3 velike
Rdeča pesa – 1 velika
Provansalska mešanica začimb – 1 1/2 jedilne žlice
Olivno olje – 4 jedilne žlice
Sol – po okusu

Kaj naredimo s sestavinami:

1. Ribice natremo z eno jušno žlico začimb, soljo in dvema žlicama olivnega olja.

2. Zelenjavo narežemo na debelejše trakove in jo prav tako začinimo s soljo, polovico žlice začimb in dvema žlicama olivnega olja.

3. Vse skupaj zložimo na pekač in porinemo v pečico, ki smo jo ogreli na 220°C. Takoj, ko damo zadevo v pečico, zmanjšamo temperaturo na 180°C. Na tej temperaturi pečemo 30 minut, nato dvignemo pekač pod žar, ki ga nastavimo na 200°C in tako pečemo še 15 minut. Če nimamo žara, toploto dvignemo na 200°C in pečemo še cca. 20 minut.

4. Postrežemo s krompirjem.

ribe z zelenjavo