Ramen juha “alla Tina”

Ramen juha “alla Tina”

Ramen juha je odlična z mnogo vrst zelenjave
ramen juha

ramen juha

Ramen juha – recept

V teh “strašno vročih” poletnih dneh, se še vedno prileže kakšna juhica. Zadnje čase je zvezda moje kuhinje, neke vrste, ramen juha. Seveda spet po receptu ‘alla Tina’, kar pomeni, da je juha pač goveja ali kurja župca, vse ostalo pa je dokaj blizu tistemu, kar bi japonci vstavili v juho. Manjka sicer kakšna algica, tudi to bom kdaj uporabila.

Zelenjavo za juho uporabim tisto, ki jo imam ravno pri roki. Recimo korenček, kumara, bučka, zelje, kalčki pa kakšne gobe dodam… Vodilo naj bo, tri vrste zelenjave + gobe. Kar se tiče mesa pa najraje uporabim svinjsko ribico, včasih pa kar piščanca. Enkrat sem si jo naredila celo s hrenovko :).

Rezanci, ki jih najraje uporabim za juho, so znamke Mama. Ne, ne delam reklame samo res imajo zelo dober okus. Dobite pa jih, vsaj občasno, v Hoferju.

To bo za 2 precej lačna.

ramen juha

ramen juha

ramen juha

Sestavine:

Goveja juha – 500 ml
Svinjska ribica – 1 manjša ali polovico večje
Korenček – 1 majhen
Bučka – približno 5-7 cm dolg kos zmerno odebeljene 🙂
Kumara – 3-5 cm dolg kos
Gobe – recimo šitake ali šampinjoni ali kakšne male luštkane gobice
Jajce – 1 po osebi
Česen – 4 stroki
Ingver – svež, če se le da, 2-3 cm
Sojina omaka – kakšna dobra, gosta, po okusu
Sezamova semena – super dodatek, če je, en kupček za povaljat meso notri
Limona – sok 1/2 limone
Česen v prahu – 1 kavna žlička
Olivno olje – 3 jušne žlice
Mama rezanci – 1 sveženj po osebi

Kaj narediti s sestavinami:

1. Govejo juho vzamemo iz zamrzovalnika :), sicer jo skuhamo po temlele receptu. Za hitro vrjanto, ko ob večerih zakruli želodček, uporabim kar bio jušno osnovo (Biogeta – priporočam, spet iz Hoferja).

2. Skuhamo in ohladimo rezance.

3. Svinjsko ribico, v kosu (obvezno!!) ‘upacamo’ z malce naribanega ingverja, česna v prahu, limoninega soka, soli in olja.

4. Korenček, bučko in kumare narežemo na julienne ali uporabimo šilček za zelenjavo (tisto reč, ki spremeni zelenjavo v ‘špagete’), zelje zrežemo zeloooo na tanko.

5. Naribamo ingver in česen.

6. Skuhamo jajca. In sicer takole – vodo zavremo vanjo damo jajca za 6 minut, če so manjša, če so večja za 7 minut. Bodite zelo natančni, da ostanejo mehko kuhana. Priravimo si posodo z mrzlo vodo in jih do uporabe namakamo v njej (po potrebi vmes zamenjamo vodo).

7. Juho damo greti skupaj z narezanimi gobami in se pripravimo na pečenje mesa. Ribico povaljamo v sezamu in jo spečemo. Jaz imam najraje, da ostane malce rožnata, zato jo pečem približno 10 minut. Sicer pa po želji.

8. Ko odstavimo ribico, v ponev dodamo še malo olja, ingver in česen. Nahitro popečemo, da zadiši in prilijemo zajemalko juhe. Pomešamo, da se vse dobro odlepi od ponve. Vse skupaj zlijemo nazaj v posodo s pogreto juho.

9. V krožnik naložimo rezance, dodamo juho, olupimo jajčka in jih prerežemo na pol. Ribico narežemo in vsakemu pridenemo par koščkov. Zelenjavo damo na mizo, da si vsak izbere sam, kar želi.

10. Za lažje jedenje uporabite vilico in žlico :).

ramen juha

ramen juha