Nedeljsko kosilo

Nedeljsko kosilo

Potem, ko nakuhamo dobro župco in ugotovimo, da moramo porabiti celo goro mesa, je čas za nedeljsko kosilo. Ja nedelja je res tak dan, da si lahko vzamemo čas za kuhanje juhe in nedelja je tisti dan, ko se je vedno jedlo juho in krompir. Tako to je.

Juho imamo, rabimo samo še zakuho. Jaz imam najraje grisove cmočke.

Vzamemo še ohrovt, krompir in meso iz juhe. Mesa je sicer vedno veliko, zato ga jaz, ko se ohladi narežem in naredim v solati. To bo pa recimo za drugi dan :D.

Tole bo za 4 nedeljske lakotnike.

 • Ohrovt – 1 srednje velika glava
 • Krompir – 1 velik krompir po osebi
 • Česen – 2 stroka
 • Kisla smetana – 4 čajne žličke
 • Juha – 1-2 zajemalki, za vsak slučaj za ohrovt
 • Sol – po okusu
 • Maslo – 1 kavna žlička za ohrovt in 2 čajni žlički za pire
 • Mleko – po občutku
 1. Začnimo z ohrovtom. Najprej moramo vsakemu listu izrezati najtrši del. Nato liste vržemo v vrelo vodo in kuhamo, da se lepo zmehčajo.
 2. Odlijemo vodo, najbolje kar skozi cedilo in ohrovt še malo potlačimo, da izcedimo odvečno vodo. Če nimamo skuhane juhe, lahko vodo prišparamo in iz nje naredimo krasno zelenjavno juhico.
 3. Nato ohrovt sesekljamo ali ga zmeljemo v multipraktiku. Na ogenj pristavimo kozico z maslom, dodamo nasesekljan česen, počakamo, da zadiši in dodamo ohrovt. Če je bolj suh, dodamo juho, oziroma ohrovtovo vodo. Dodamo še kislo smetano in posolimo. To je vse.
 4. Pri pripravi pireja ne bomo nič komplicirali. Skuhamo na kocke narezan krompir. Odlijemo ter postavimo nazaj na nizek ogenj. Dodamo maslo, mleko in sol ter pretlačimo s poljubnim pripomočkom. Jaz ga imam najraje zmiksanega s paličnim mešalnikom, vendar se žal nihče ne strinja z mano, saj takšen pride bolj ‘čigumast’. Zatorej, po oceni večine priporočam ročno tečkalo ali ročni mešalec z metlicami, tako bo krasno puhast.
 5. Narežemo še meso, ki se sicer bolj nacufa kot nareže, tako da, pozabite na estetiko. Nisem sicer velika oboževalka mesa iz juhe, nekateri pa ga imajo pač radi, zato izkoristim priložnost, da se ga nekaj porabi :). Zraven zelo lepo paše hren.