Marmelada iz jagod in rabarbare

Marmelada iz jagod in rabarbare

Mmmmm, marmelada iz takih krasnih domačih jagodk je res odlična.
marmelada

Marmelada iz jagod in rabarbare – recept

Ja, to je legendarna, jagodno – rabarbarina, marmelada sester Rožmarin.Razkrivam dolgo varovano skrivnost najboljše marmelade na svetu.

Tokrat sem sicer ostala brez pomoči in ob pogledu na goro jagod, ki jih je bilo treba ‘razpecljati’ (recimo, da se temu reče tako) me je malo zabolela glava. No ja, stvar sem hitro razrešila s pomočjo japonske paličice (tudi kitajska bo v redu ali pa slamica). Jagodko nabodemo na paličico in potisnemo pecelj ven. To je vsa čarovnija.

Naslednja težavica se je pojavila, ko sem po vseh možnih trgovinah (vseh možnih, beri, tistih na dosegu nog) iskala sladkor za marmelado 3:1. No, tega nisem dobila. Kaaaaj sedaj???!! Vzela sem vrečico želirnega sredstva za 3 kg sadja in en sladkor 1:1. Brilijantni um, kaj naj rečem… ;). Dobro se je izšlo.

Sitnost številka 3. Rabarbara…ta rabarbara. Nikoli je ne dobim, kadar jo rabim. To mej je že davno izučilo, zato jo kupim, kadar jo zagledam, očistim in zamrznem. Da dobimo 1 kg rabarbare, je dobro da, jo kupimo nekje od 1,200 kg do 1,300 kg.

Ok, poglejmo recept.

marmelada

Sestavine

Jagode – 2 kg
Rabarbara – 1 kg
Sladkor za marmelade ali tisto drugo – kot omenjeno zgoraj

Kaj narediti s sestavinami

1. Jagode očistimo, rabarbaro olupimo in narežemo (ali uporabimo tisto iz zamrzovalnika).

2.Vržemo v posodo, dodamo sladkor, zmešamo in pripravimo kot piše na sladkorju. Jaz vseeno vse skupaj malce dlje pokuham, da se sadje zmehča. Tokrat sem še nežno zmlela s paličnim mešalnikom.

3.Predenemo v kozarce. Jaz jih samo dobro operem, dobro osušim in postavim v vročo vodo, da so vroči za nalaganje. Sicer v mrzle postavimo žlico, da ne počijo.

Takšna marmelada ni za v ‘špajzo’ ampak za v hladilnik, ker ni ravno trajna. Ne ve pa koliko časa zdrži takole, ker jo prej itak pojemo in razdelimo naokoli.
Moj predlog za serviranje je, kos sveže in puhaste primorske štruce, maslo in marmeladica. Mmmmm. Druga moja najljubša opcija za sladkanje je, žlica marmelade v navaden jogurt.
Lahko jo pojeste tudi s palačinkami ;).

marmelada

marmelada