Breskova pita

Breskova pita

Polna vreča breskvic je čakala na svoj britki konec in mi srce ni dalo, da bi šle kar tako v nič.

Pa sem si mislila, da po vsaj petih breskovih zavitkih , vsem že gledajo ‘čez ušesa’ in sem se odločila za pito

Breskve na hitro potopimo v krop, da ji bomo lažje olupili.

Nato pripravimo testo. Presejemo moko in ji dodamo sol ter dobro premešamo. Dodamo na koščke narezano maslo, malce premesimo in dodamo jajce ter vodo. Dobro zamesimo testo in ga pustimo malce stati.

Breskve olupimo, jih narežemo na kockice, dodamo sladkor in limonino lupinico.
Pripravimo še vanilijevo omako. Ne ravnamo se po navodilih z vrečke ampak naredimo takole: zamešamo prah v mešanico mleka in vode in mešanico zlijemo k breskvam. Dobro premešamo, preverimo, če je dovolj sladko.

Sedaj je na vrsti valjanje testa. Testo damo na pol in zvaljamo dva kroga. Položimo enega na dno, vlijemo nadev in čezenj poveznemo drug ‘zvaljek’. Odrežemo odvečno testo. Pritisnemo robove in na sredini zarežemo z nožem, da bo lahko uhajala para.

Pečemo na 200°C, 35 minut. Počakamo, da se ohladi in pojemo :D.

.

Dodaten preobrat v zgodbi se je ponudil po neuspešnem nakupu vanilijevega sladkorja. V neki trgovinici z ekološko prehrano sem, z mojim neznanjem nemščine, pobrala s police vanilijevo omakico. Tako je torej padla odločitev za breksovo pito z vanilijevo omako. Brez skrbi, tudi brez le-te bo pita čisto dobra.

Malce bom morala še prilagoditi recept, po katerem sem se ravnala (http://okusno.je/recept/ameriska-jabolcna-pita). Najprej sem seveda zamenjala margarino z maslom. Sicer pa bi prilagodila količino sestavin, saj mi je za moj 28 cm pekač zmanjkalo nekoliko testa. Za začetek vzemite malo manjši pekač, dokler ne stestiram svoje ideje.

Dovolj ‘nakladanja’, gremo na delo :D.

Recept

 • Moka – 250g
 • Maslo – 150g
 • Sol – 1 ščepec
 • Rumenjak – 1
 • Breskve – 1 1/2kg
 • Sladkor – po okusu
 • Limonina lupinica – lupinica 1/2 limone
 • Vanilijeva omaka – 1 vrečka
 • Mleko – 1 dl
 • Hladna voda – 6 žlic za testo, 1/2 dl za omako
 1. Breskve na hitro potopimo v krop, da ji bomo lažje olupili.
 2. Nato pripravimo testo. Presejemo moko in ji dodamo sol ter dobro premešamo. Dodamo na koščke narezano maslo, malce premesimo in dodamo jajce ter vodo. Dobro zamesimo testo in ga pustimo malce stati.
 3. Breskve olupimo, jih narežemo na kockice, dodamo sladkor in limonino lupinico.
 4. Pripravimo še vanilijevo omako. Ne ravnamo se po navodilih z vrečke ampak naredimo takole: zamešamo prah v mešanico mleka in vode in mešanico zlijemo k breskvam. Dobro premešamo, preverimo, če je dovolj sladko.
 5. Sedaj je na vrsti valjanje testa. Testo damo na pol in zvaljamo dva kroga. Položimo enega na dno, vlijemo nadev in čezenj poveznemo drug ‘zvaljek’. Odrežemo odvečno testo. Pritisnemo robove in na sredini zarežemo z nožem, da bo lahko uhajala para.
 6. Pečemo na 200°C, 35 minut. Počakamo, da se ohladi in pojemo :D.